Guide: Hur man tvättar kläder

Posted by blogadmin on May 20, 2013
Hus & Hem

Här kommer en viktig guide till hemmet – hur man tvättar. Oavsett om du flyttat hemifrån, blivit änka/änkling eller bara aldrig tvättat i maskin förut så kommer här en kort guide med några bra tips. Det är viktigt att kunna tvätta. I Sverige tvättar vi jättemycket.

Samla all din smutstvätt. Tänk på att även handdukar och sängkläder skall tvättas regelbundet. Se till att du hittar allt (fyllda maskiner är mest miljövänligt!). Sortera kläderna i högar baserat på typ av material och färg. Detta blir viktigt sen.

Vissa rekommenderar att handdukar och lakan ska inte tvättas tillsammans. Den första lasten i tvättmaskinen bör användas för handdukar, och lakan tvättas sedan tillsammans med andra kläder i liknande material. Varför då? Jo – det är helt enkelt ett sätt för att slippa en del onödigt skrynkel.

Sortera resterande kläder enligt färg. Alla vita plagg tvättas enbart tillsammans med vita (eller väldigt ljusa färger ). Lägg sedan alla röda, rosa och likande färger i en separat hög. Rött och vitt är den värsta kombon – resulterar i att allt blir rosa. Sedan, beroende på hur mycket mer tvätt du har kvar, kan du köra t.ex. en mörk maskin. Tvätta plagg som torkar långsamt först. På så sätt får dessa mest tid att torka, vilket sparar dig tid i längden.

Välj ut ett bra tvättmedel och dosera korrekt enligt anvisning. Välj helst ett miljömärkt som är skonsamt mot huden. Välj rätt temperatur (detta finns angivet i kläderna på tvättinformationen). Är du osäker brukar 40 grader gå fint. Sätt igång maskinen och vänta!

 
När maskinen är klar tar du försiktigt ut kläderna – slit inte. Skaka dem något för att ta bort lite skrynklighet, och kör sedan i torktumlaren/torkrummet till dess att de är torra. Vik, och plötsligt har du nytvättade kläder!

No comments yet.

Leave a comment

WP_Big_City