Soffan är en trogen vän – men kan du historien?

Posted by blogadmin on May 17, 2013
Hus & Hem

Det brukar talas om att vi sover ungefär en tredjedel av våra liv. Har ni någonsin funderat på hur mycket tid vi spenderar i våra soffor? Jag blev nyfiken och valde att författa detta inlägg för att vi tillsammans ska lära oss mer om soffan!

Historia

En soffa är en lång tyg- eller skinnklädd sits som kan ha arm- och ryggstöd. Idag är det en vanlig del av hemmet, men som kan visa status och ge en fingervisning om människans utveckling och vad vi tycker är viktigt i livet.

Soffans historia går tekniskt sett tillbaka till det gamla Egypten, där man funnit att faraonernas gravar ibland var inredda med bekväma soffliknande konstruktioner som bevarats i årtusenden. Egyptierna och de samtida romarna reserverade sådana extravaganser för kungligheter och andra sociala eliter. I västvärlden utvecklades den moderna soffan – som vi tänker på den idag. Före 1500-talet utgjordes sittplatser för två eller flera personer oftast av en hård bänk.

I takt med att behovet av skydd mot omvärlden (dvs att vi byggde och flyttade in i mer sofistikerade hus), kunde tygerna användas för dekoration istället för isolering. Detta bidrag till inredningen gjordes från alla större städer i Europa. Tyskarna var först med användningen av tagelstoppning, något som fortfarande är en central del av korrekt stoppade möbler.

Engelsmännen föredrog mossa och torkat sjögräs. Italienarna införde rygg- och armstöd under renässansen (självklart idag – nyhet då!). Fåtöljer hade uppfunnits redan, men var inte populärt. Den mjukare soffan var en förlängning av fåtöljen. Det är en möbel som många kulturer och nationaliteter bidragit till – och nu har den landat i just ditt hem.

Tänk på det nästa gång ni slår er ned i en modern soffa som ni valt ut!

3 Comments to Soffan är en trogen vän – men kan du historien?

Johnette
December 9, 2016

This video post is in fact impressive, the sound quality annd the picture feature of
this tape post is really awesome.

billiga skjortor
December 20, 2016

Your style iѕ really unique compared to other folks I’ve read stuff from.
I apⲣrecіate yyou foг postіng when you’ve got thhe
opportunity, Guess I’ll just bookmark this paǥe.

salja guldmynt
May 18, 2017

Pгetty! This was an extremey wonderful аrticle.
Thanks for providing thjs information.

Leave a comment

WP_Big_City